Tutorial : Cara Letak Link Untuk Gambar


ini lah tutorial pertama yang saya buat..hehe..
tahu tak kalau kita join giveaway atau segmen kita pasti akan share BANNER dan LINK segmen tu..so kadang-kadang ada blogger rajin buat macam tu..kadang-kadang hantar link entry dia ke komen entry segmen tu je TANPA banner..macam mana nak menang kalau macam tu..

-tuto ni susah sikit-

Mula-mula:
1.pastikan kamu pergi ke entry yang nak kamu join.klik KANAN dan pilih 'Copy image URL'.
kredit to:
-Nabila Medan-

2.tulislah apa-apa yang nak kamu tulis.

2.klik icon berbentuk 'gambar bukit' seperti berikut.

3.selepas di klik 'gambar bukit' itu.ada satu pop-up yang macam gambar bawah ni.


3.1) klik 'From a URL'.
3.2) pastekan url image itu di kotak itu.
-cara mengePASTE klik KANAN dan pilih PASTE-
3.3) loading akan ada di kawan itu.dan gambar//banner itu telah selesai upload.
3.4) setelah selesai upload klik 'Add selected'.

4.gambar akan keluar di ruangan.


klik gambar//banner tu..perhatikan pada 'Link' tu..
a) mule-mule2 Link tu highlight.
b) sila UNhighlightkan Link itu.
c) klik Link itu semula.pop up yang keluar 
itu pastekan URL//link address entry giveaway itu.

5.pastikan URL itu betul.


a) pastikan kawasan nama//Text to display adalah kosong.jika kawasan itu bertulis link itu jawapnya tak berjaya.

Setelah selesai mengedit segalanya.jangan lupa 'PUBLISH POST'.

-jika berjaya maka tepuk tangan-

THANKS SUDI BACA ENTRY INI..

2 Penulis Hebad:

Arni vanilla berkata...

Haii . Cantik blog neyh . Done follow you . Follow me back oke ? Ehh , nk tanya . Macam mana nak letak background Kat scrollbar ?

Miss Wella berkata...

@Arni vanilla
hurm..insyaallah saya akan buat tuto baru..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...